A cellulóz hőszigetelés nem az egyetlen opció, ha egy ingatlan szigeteléséről kell dönteni. Több fajta alapanyagból is készülhet egy hőszigetelő rendszer.

A választáson súlyos összegek múlhatnak, arról nem is beszélve, hogy a szigetelést javítani is kell. A nem megfelelő anyagválasztás oda vezethet, hogy a hőszigetelő rendszer az elvártnál rosszabbul teljesít.

A rendszer kivitelezésének hibái, az anyag hiányosságai oda vezethetnek, hogy a falakon páralecsapódás jön létre, ami pedig a penész megjelenéséhez vezet. Arról nem is beszélve, hogy az annyira lényeges, energia megtakarítás sem tud megvalósulni maradéktalanul.

cellulóz hőszigetelés

Mi alapján döntsön egy bizonyos típusú szigetelés mellett?

Tény, hogy nem feltétlenül a hőszigetelő anyag ára és annak könnyű beépíthetősége jelentik az egyetlen támpontot a választásnál. Nézzük meg, hogy milyen jellemzők vannak még ezen kívül!

  1. Figyelembe kell venni, hogy az épület szerkezete egy vagy kéthéjú. Az egyhéjú a zárt pórusúnak felel míg a kéthéjú pedig a nyílt pórusúnak. A hőszigetelőanyagok között is vannak zárt és nyitott szerkezetűek, ezek illenek a kétféle típusú épületszerkezethez.
  2. Nem szabad elsiklani a hőszigetelő anyagok hővezetési tényezője mellett, mert ez az érték mutatja meg, hogy milyen hőszigetelést tud nyújtani az anyag és más hőszigetelő anyagokhoz képest mennyire hatékony.
  3. A hőszigetelő anyagok rendelkeznek páradiffúziós ellenállással is. Ez a jellemző az anyagnak a páraáteresztő képességét mutatja meg. Minél alacsonyabb, annál jobban tudja védeni a falakat a pára kialakulásától.
  4. Fontos, hogy a hőszigetelő anyagok tartósak és időtállóak is legyenek, ezeket a képességeket mutatja a nyomószilárdság és a várható élettartam. Az adatok alapján meg lehet saccolni, hogy a telepített hőszigetelő rendszert milyen hosszú távon lehet használni, illetve mennyire képes megtartani az eredeti alakját.

Ha az anyag deformálódik, akkor a szigetelésen rések keletkeznek, az illesztések elmozdulnak, hőhidak alakulnak ki és romlani fog az addig tapasztalt teljesítmény és hatékonyság. Az ideális értéket a 80 kPa vagyis a 80 kilopascal és az azon túli számok képviselik.

  1. A hőszigetelő anyagoknak nem szabad veszélyt jelenteniük a környezetükre és az ott élőkre. A tűzállóság olyan tulajdonság, amivel minden alapanyagnak rendelkeznie kell. Az egyes anyagok eltérő ideig képesek ellenállni egy esetleges tűzvésznek.

A különböző tesztek megmutatják, mire képes egy hőszigetelő anyag, ha lángokkal találkozik.

cellulóz hőszigetelés

A megbízható szigetelésre szánt költség nem vész kárba

A szigetelés egyetlen funkciója, hogy az ingatlan és a lakók életét támogassa. Az ezzel ellentétes tulajdonságok alkalmatlanná teszik a hőszigetelő rendszert a feladatai ellátására. Gondolunk itt az egészségre, illetve a környezetre káros anyagok jelenlétére.

A saját tulajdonú ingatlant folyamatosan gondozni és korszerűsíteni kell. Az ebbe fektetett energia, idő és pénz is meg fog térülni, ha jó döntéseket hoz a tulajdonos. Az ingatlan fenntartási költségei nem vesznek kárba, megnő a lakók komfortérzete, a meglévő hibák kiküszöbölésével az ingatlan eladási értéke is nőni fog.

A hőszigetelést érdemes minél előbb kipipálni az elintéznivalók listájáról. Keressen minket bizalommal, ha eljött az ideje ennek a projektnek! Minden érdeklődőnek elkészítjük a személyre szóló árajánlatát cellulóz szigetelésre, az ingatlannal kapcsolatos információk alapján. A weboldalunkon szerepelnek az elérhetőségeink, vegye fel a kapcsolatot a kollégánkkal és konzultáljon az ingatlan felméréséről!